Kassajuffrouw

  • Geplaatst: 01/04/2014

Voordat we op vakantie gingen had ik nog wat boodschappen nodig. Gelukkig is er een vestiging van ‘s lands grootste grootgrutter op loopafstand van mijn werk. Ik pakte er een verrijdbaar mandje, had toch maar een klein beetje nodig. Ik kom daar vaker om bijvoorbeeld tussen de middag een broodje te kopen. Daar speelt deze grootgrutter handig op in. Er komen regelmatig mensen uit de omringende bedrijven voor een lunch.

Ik wist precies waar alles stond dus ik had mijn boodschappen snel gevonden. Ik koos de kortste rij. De kassajuffrouw had ik vaker gezien, een vriendelijke dame van een jaar of vijftig, soms een beetje nors maar altijd in voor een kort gesprekje. Direct vóór mij stond een heer. Een échte heer. Hij had een prachtig gesneden maatpak aan, met donkerblauwe zijden das met zilveren stippels. Zijn schoenen waren als luxe vervoersmiddelen, van prachtig glanzend leer met waxveters en een felgekleurde zool. Keurig netjes maar toch een beetje spannend. Hij legde een luxe lunch op de lopende band: een spelt-panini met serranoham, mozzarella en verse basilicum. Erbij een flesje smoothie met verszegel: sinaasappel, mango en aardbeien. Juist toen zijn boodschapjes aan de beurt waren, stond de kassajuffrouw op van haar stoel. Ze maakte plaats voor een jonge meid. De kassajuffrouw wrong zich vanachter de kassa vandaan zodat er voldoende ruimte kwam voor haar jonge collega om zich te installeren. De échte heer vóór mij keek de scheidende kassajuffrouw vriendelijk aan en zei: “Zit het er gelukkig weer op voor vandaag en nu eindelijk lekker naar huis?” Oei, ik zag het gebeuren, het was vriendelijk bedoeld, maar het viel niet goed. De kassajuffrouw stelde zich actief op, recht tegenover de heer. Ze zette haar handen in de zij, maakte zich op voor een pittige discussie en terwijl haar ogen vuur spuwden zei ze hem: “Ik werk hier voor mijn plezier, meneer. Hebt u plezier in uw werk, of gaat u liever naar huis?” De échte heer gaf geen krimp onder de priemende, woedende  ogen van de kassajuffrouw. Hij antwoordde haar eerlijk: “Nee, ik heb geen plezier in mijn werk, ik ga liever naar huis. Ik werk enkel voor het geld”. De krachtige kassajuffrouw keek hem met meelij aan toen ze het gesprek afsloot: “Ik ben liever gelukkig dan rijk. Ik zou voor geen goud met je willen ruilen”. Ze heeft gelijk, ik ook niet.